СПІЛЬНО БАЧЕННЯ  ::  ІНОЗМІ
Переклади, аналітика, моніторинг - Україна (і не лише) очима іноземних ЗМІ
         Головна        
        Політика        
      Human rights      
  Міжнародні відносини  
        Культура        
          Спорт         
        Більше...       

Знайдено на сайті:Het Nieuwsblad
Мова:19 (Dutch / Nederlands)
Заголовок:

Hoe Poetin Overwinningsdag misbruikt voor zijn eigen PR

Резюме:

Voor Poetin is er maar een hoogdag in het jaar. En het is niet kerstmis of zijn verjaardag. Maar 9 mei, Overwinningsdag. Een historische datum die tot een patriottische hoogmis is uitgebouwd. Zelfs een heldhaftig persoonlijk verhaal van de president ontbreekt niet.

Kosten noch moeite zijn gespaard om ondanks de dreiging van Oekraïense drones van de tachtigste Overwinningsdag een patriottisch feest te maken. Het zal traditionele beelden opleveren van een parade met zwaar militair materiaal, nog enkele resterende oud-strijders en het Regiment van de Onsterfelijken. Een optocht waarin foto’s van familieleden die vochten in de “grote patriottische oorlog” worden meegedragen. Overwinningsdag was al belangrijk in het narratief van Poetin, sinds de “speciale militaire operatie” is het een nog belangrijker instrument geworden om zijn ultranationalistische boodschap en de steun voor de fout gelopen invasie te versterken.

Dit jaar ligt de nadruk op de jeugd. Tijdens het feest en alle speciaal op hen gerichte activiteiten krijgt die een onderdompeling in het verleden om het huidige Rusland en haar oorlog te aanvaarden en steunen. Poetin beklemtoonde het zelf nog vorige week. “Het is cruciaal om tegelijkertijd de skills en een moment te hebben om de waarheid te communiceren over de voorbije jaren en de voorbije decennia: eerlijk, boeiend en op een manier waarop het echt blijft hangen.” Die waarheid is uiteraard die van Poetin zelf. De jeugd moet verstaan dat de wereld Rusland vreest door zijn macht, moed en zelfopoffering. Het Moederland zegeviert altijd wat het ook kost. Zo kan de jeugd worden voorbereid op een nog lang durende, bloederige oorlog in Oekraïne. Waar volgens de boodschap van het Kremlin eenzelfde noodzakelijke strijd wordt geleverd als tijdens de Grote Patriottische oorlog.

Oude en nieuwe Nazi’s

Vanaf dag één benadrukte Poetin hoe belangrijk de denazificatie van Oekraïne is. De laatste weken weergalmt die eis ook weer als het Kremlin haar vredesvoorwaarden naar voor schuift. Net als tachtig jaar geleden is er een strijd bezig tegen Nazi’s. Maar geïsoleerd als Rusland staat, is het belangrijk om de boodschap mee te geven dat het moederland opnieuw een eenzame strijd tegen het kwaad levert. Tijdens de dagen die vooraf gingen aan de grote parade en het patriottische feest herleidden de staatsmedia de rol van de VS in de overwinning op de Nazi’s tot zo goed als nul. De vrijheid van Europa, de redding van de beschaving is voor 99 procent te danken aan de offers van het Rode leger. Het is een boodschap die milbloggers al maanden brengen.

De offers waren ook enorm. 27 miljoen Russen kwamen om in hun oorlog die van 1941 tot 1945 woedde. Dat is een op zeven van de toenmalige inwoners. In het Verenigd Koninkrijk was dat een op 127, van de Amerikanen sneuvelden er een op 360. Die cijfers worden niet geschuwd. Ze worden in de verf gezet om te onderlijnen dat de strijd voor de vrijheid en de verdediging van het Moederland altijd zware offers vergt. Maar zoals Overwinningsdag toont, zegeviert Rusland altijd.

Het parallel met Oekraïne is opnieuw niet ver weg. Volgens betrouwbare cijfers gebaseerd op doodcertificaten en overlijdensberichten, is berekend dat vorig jaar minstens 45.000 Russen sneuvelden. Het zijn er 27 per veroverde kilometer. Niet dat het Kremlin cijfers vrijgeeft, maar de bevolking weet ondertussen dat de “speciale militaire operatie” een aanslepend bloedbad is. Het appetijt onder de jeugd en jonge mannen om naar Oekraïne te trekken is dan ook heel klein. Voor de totale overwinning die ook tegen het kwaadaardige Oekraïne zal komen, is wel hetzelfde patriottisme vereist als in de Tweede Wereldoorlog, is de boodschap. Oorlogen zijn voor Rusland een noodzakelijk kwaad om de grote natie die vanuit het Westen altijd in haar bestaan is bedreigd. Iedereen deelt in het noodzakelijke leed om er samen uit te komen.

De redding van zijn vader

Ook Poetin zelf. Hoewel hij acht jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog werd geboren, vertelt hij er beklijvende familieverhalen over. Zijn tweejarig broertje kwam om van ontbering van Leningrad. Zijn grootmoeder werd gedood door de Nazi’s, zijn ooms verdwenen spoorloos. Over zijn vader en moeder vertelt hij een heroïsch, maar licht bizar verhaal. Zijn vader werd uiteindelijk ondergebracht bij de NKVD, de voorloper van de KGB. Die vormde een “vernietigingsbataljon” dat zorgde voor rugdekking van het Rode Leger en de bescherming van vitale locaties.

De tactiek van de verschroeide aarde was het favoriete wapen. Toch verhaalt Poetin hoe zijn vader met een groep saboteurs achter de vijandelijke linies werd gestuurd. Al zijn kameraden kwamen om toen ze op Duitse militaire stootten. Vladimir Spiridonovich Putin — de vader van Poetin — redde zich door in een moeras onder te duiken, ademend door een stuk riet terwijl de Duitsers de omgeving uitkamden. Weer thuisgekomen zag hij dat zijn vrouw werd weggedragen door lijkbezorgers omdat ze op sterven na dood was. Hij hield hen tegen en bracht haar naar huis om haar te verzorgen. Meer dan tien jaar later zette ze Vladimir op de wereld. Het is een verhaal dat zeker zal blijven hangen. Alleen nog wachten op de filmversie.

Посилання:https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20250508_97635907
google translate:  переклад
Дата публікації:09.05.2025 4:00:00
Автор:
Url коментарів:
Джерело:
Категорії (оригінал):
Додано:09.05.2025 5:00:22




Статистика
За країною
За мовою
За рубрикою
Про проект
Цілі проекту
Приєднатися
Як користуватися сайтом
F.A.Q.

Спільнобачення.ІноЗМІ (ex-InoZMI.Ruthenorum.info) розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації, тож використання матеріалів, розміщених на сайті - вільне за умов збереження авторства та наявності повного гіперпосилання на Рутенорум (для перекладів, статистики, тощо).
При використанні матеріалів іноземних ЗМІ діють правила, встановлювані кожним ЗМІ конкретно. Рутенорум не несе відповідальності за незаконне використання його користувачами джерел, згадуваних у матеріалах ресурсу.
Сайт є громадським ресурсом, призначеним для користування народом України, тож будь-які претензії згадуваних на сайті джерел щодо незаконності використання їхніх матеріалів відхиляються на підставі права будь-якого народу знати, у якому світлі його та країну подають у світових ЗМІ аби належним чином реагувати на подання неправдивої чи перекрученої інформації.
Ruthenorum/Спільнобачення Copyleft 2011 - 2014