СПІЛЬНО БАЧЕННЯ  ::  ІНОЗМІ
Переклади, аналітика, моніторинг - Україна (і не лише) очима іноземних ЗМІ
         Головна        
        Політика        
      Human rights      
  Міжнародні відносини  
        Культура        
          Спорт         
        Більше...       

Знайдено на сайті:Het Nieuwsblad
Мова:19 (Dutch / Nederlands)
Заголовок:

Guy D’Haeseleer en Tania De Jonge geven exclusief dubbelinterview: “Als oppositie konden jullie de hemel beloven. Nu zullen jullie botsen op de limieten van de wet”

Резюме:

Soms noemen ze elkaar “meneer D’haeseleer” en “mevrouw De Jonge”. Soms – als de emoties opspelen – wordt het gewoon “Guy” en “Tania”. Nu D’haeseleer de burgemeestersjerp van De Jonge heeft overgenomen, willen ze voor één keer een dubbelinterview geven. Over wat er goed en fout loopt in Ninove.

Ze kennen elkaar al sinds hun kindertijd. En ze kennen elkaar ook goed, na al die jaren als politieke tegenstrevers in de gemeenteraad van Ninove. De kleine kantjes, en de goede. De wederzijdse zwaktes en sterktes. Dat blijkt tijdens het eerste en enige dubbelinterview dat ze geven over hun position switch. Vanaf nu is oppositieleider Guy D’haeseleer de nieuwe burgemeester, de eerste voor Vlaams Belang in Vlaanderen. En burgemeester Tania De Jonge zetelt voortaan als oppositieleidster. Het wordt voor allebei wennen aan die nieuwe rol, na alle harde woorden en scherpe aanvallen van de voorbije jaren. Al valt er tijdens het gesprek af en toe – en heel voorzichtig – toch ook een compliment.

LEES OOK. Van speciale regels voor marktkramers tot meer blauw op straat én dure cadeaus: dit is Guy D’haeseleer van plan in Ninove

Kunnen jullie na al die jaren politieke strijd eigenlijk nog door één deur?

Guy D’haeseleer: “Er is een verschil tussen politiek en privé. Politiek zijn we elkaars rivalen. In deze stad gaat het al een aantal jaar tussen ons twee. De rest speelt een figurantenrol. Het is sterk gepolariseerd, maar ik heb daar geen probleem mee.”

Tania De Jonge: “We zijn politieke tegenstanders. Maar het menselijke staat daar nog altijd boven. Al heeft meneer D’haeseleer ooit gezegd dat ik te emotioneel ben voor de politiek. Ik kon na een debat nogal nors zijn tegen hem. Als we elkaar nadien tegenkwamen in een kantine of op een eetfestijn, dan viel ik soms uit. Maar ik heb daaruit geleerd.”

En wat was het dan, dat u zo kwaad maakte?

De Jonge: “Dat het altijd allemaal slecht was. Nooit een positief woord over onze stad. Dat raakt me.”

D’haeseleer: “Een oppositiepartij is er natuurlijk niet om het beleid van de meerderheid te verdedigen. Tania had de pech dat ze in een bonte coalitie terechtkwam. Soms moest er zoveel water bij de wijn, dat er amper nog wijn over was.”

LEES OOK. “Denkt Guy D’haeseleer echt dat alle Franstalige Brusselaars hun huis gaan verkopen?”: burgemeester van Ninove over de nederlaag en het fraudeonderzoek

De Jonge: “We hebben wel 70 procent van ons akkoord kunnen uitvoeren of opstarten. Dat is relatief goed. En dat in een stad die ondergefinancierd is door Vlaanderen, door een oneerlijke verdeling van het Gemeentefonds.”

D’haeseleer: “Dat laatste klopt. Maar jullie hebben wel allemaal de verkiezingen verloren. Omdat jullie de signalen van de kiezers genegeerd hebben: verfransing, vervreemding en veiligheid. Dáár ging het om.” (Lees verder onder de foto)

Forza Ninove haalde in elk geval een absolute meerderheid.

De Jonge: “Mag ik even zeggen dat wij ook 31 procent van de stemmen hebben gehaald, met ons nieuw project Positief Ninove van liberalen en christendemocraten.”

D’haeseleer: “Ge hebt verloren hé, Tania. Gij zegt altijd dat ge gewonnen hebt, maar ge hebt verloren.”

De Jonge:(geïrriteerd) “Ik zeg niet dat we gewonnen hebben. Jullie hebben gewonnen. Maar vanuit de oppositie konden jullie de hemel op aarde beloven. Nu zullen jullie botsen op de limieten van de wetgeving. Als ik hoor dat jullie leefloners een gemeenschapsdienst willen laten doen… Wel, dat kan al niet.”

D’haeseleer: “Ik heb dat niet gezegd. Maar als iemand leefloon krijgt, dan komen daar afspraken bij. Leef je die niet na, dan kan je leefloon geschorst worden.”

De Jonge: “Dat gebeurt nu ook al. Je doet alsof wij niets doen aan tewerkstelling van mensen met een leefloon. Maar die kan je niet zomaar inzetten op de arbeidsmarkt. Veel leefloners moeten eerst arbeidsattitudes aanleren.”

LEES OOK. Net ingezworen en al meteen harde kritiek op burgemeester Guy D’haeseleer, maar die geeft geen krimp: “Bedankt voor de lovende woorden”

D’haeseleer: “Klopt. Maar voor Nederlands en werkbereidheid gaan wij de afspraken dwingender maken. En het OCMW kan ook extra’s geven, boven op het leefloon. Wie daar in Ninove nog aanspraak op wil maken, zal iets moeten terugdoen voor de maatschappij.”

Als Forza Ninove zijn programma wil uitvoeren, moet er wel een koffer geld gevonden worden. Een nieuwe evenementenhal, werkhallen voor de carnavalsgroepen, meer politie, premies allerhande, ... Dat kost handenvol centen.

De Jonge: “Ook meneer D’haeseleer zal keuzes moeten maken. Ik hoor hem spreken over de versterking van de technische dienst. Dat is inderdaad nodig. Maar dan moet hij elders snoeien.”

D’haeseleer: “We moeten ons focussen op de kerntaken. Openbaar onderhoud, voetpaden, wegen, ... Er komt een doorlichting van de stadsdiensten. En we zullen de subsidies aan allerlei vzw’s tegen het licht houden. Vzw’s die werken rond integratie, rond toeleiding naar de arbeidsmarkt...” (Lees verder onder de foto)

Komt er een soort Elon Musk van Ninove, die op zoek gaat naar mogelijke besparingen?

D’haeseleer: “Het zal niet Elon Musk zijn. Ik zal dat aansturen. Nu worden die subsidies automatisch verlengd. Wij gaan evalueren welke resultaten ze boeken. Babbelonië (een project waarbij anderstaligen en Nederlandstaligen samenkomen om te praten over alledaagse onderwerpen, red.) bijvoorbeeld, dat gaan we niet meer verlengen. Het is nu al beslist: afgeschaft.”

De Jonge: “En ik vind dat heel spijtig. Babbelonië is laagdrempelig en werkt met vrijwilligers. Anderstalige Ninovieters leren er Nederlands. Ik heb er een 70-jarige Marokkaanse vrouw van de eerste generatie ontmoet. Haar man had Nederlands geleerd tijdens zijn werk in de fabriek. Ze kwamen samen naar Babbelonië om hun Nederlands te verbeteren.”

Mensen met een migratie-achtergrond die Nederlands leren, dat zou u toch net goed moeten vinden, meneer D’haeseleer?

D’haeseleer: “Het mag allemaal wel iets dwingender dan vrijblijvende koffiekransjes. Voor mij is het simpel. Als je van vreemde origine bent, uit Brussel weg wilt en geen Nederlands spreekt, trek dan naar de andere kant van de taalgrens. Hier begrijp je het oudercontact van de kinderen niet, kan je niet lezen wanneer het vuilnis buiten moet...”

LEES OOK. Guy D’haeseleer weigert excuses aan te bieden aan schooldirecteur die hij van leugens had beticht: “De wereld op zijn kop”

Je hebt hier ook een bedrijf als La Lorraine. Een bakkerij met 450 werknemers en 25 verschillende nationaliteiten. Ook die wonen hier.

D’haeseleer: “La Lorraine zegt zelf dat het taalprobleem ook bij hen een thema is, alleen al voor de veiligheid.”

De Jong: “Maar die CEO zegt ook dat de bakkerij gewoon niet zou kunnen draaien zonder die mensen.”

D’haeseleer: “Dus moeten we ervoor zorgen dat ze én gaan werken, én Nederlands leren.”

De Jonge: “Maar je moet toch begrijpen dat mensen niet van de ene dag op de andere een taal kunnen leren. Ik wil dat Ninove een warme stad is. We hebben hier 65 Oekraïense gezinnen opgevangen. Dat kostte veel geld, maar het was onze plicht. Ik heb die mensen zelfs welkom geheten in hun eigen taal.” (Lees verder onder de foto)

Zou u dat ook doen, meneer D’haeseleer?

D’haeseleer: “Tuurlijk. Er is voor mij trouwens een verschil tussen Oekraïeners – Europeanen voor wie we een verantwoordelijkheid moeten dragen – en al die Syriërs en Irakezen die hier toekomen.”

De Jonge:(draait met de ogen) “Al die Syriërs? Ons lokaal opvanginitiatief heeft dertien plaatsen. Een massa Syriërs, noem jij dat?”

D’haeseleer: “Wel, op termijn gaat dat dicht. Dat is geen kerntaak voor een stad.”

De Jonge: “Dan schuif je de verantwoordelijkheid gewoon door naar andere gemeenten. Wij kunnen dat beheersen, dertien mensen. Eén iemand ging over de schreef, en die zit nu in een psychiatrische instelling. Met de anderen hebben we mooie trajecten gelopen, die zijn goed geïntegreerd, werken in de fabriek, ... Jij doet alsof geen enkele vreemdeling een inspanning wil leveren.”

D’haeseleer: “Maar er zijn mensen die hier al 15 jaar wonen en nog geen woord Nederlands spreken. Daar moeten we komaf mee maken, Tania.”

LEES OOK. Ninovieters ontevreden over ‘Wij zijn van Nienof!’: “Marc uit het programma is een superlieve man, maar ze gebruiken hem”

Iets anders. Hoe onveilig is Ninove nu eigenlijk. Volgens de Gemeentemonitor valt dat best mee.

D’haeseleer: “Wel, ga eens praten met de mensen.”

De Jonge: “Ik praat met de mensen.”

D’haeseleer: “Met de verkeerde dan, duidelijk. Als mensen op vrijdagavond overvallen worden op straat en naar het politiekantoor trekken, dan staan ze voor een gesloten deur en krijgen ze de boodschap dat ze op maandag eens moeten terugbellen voor een afspraak.”

De Jonge: “Het politiekantoor is alweer open op zaterdag. En we doen meer. We zijn kampioen qua ‘plaatsverboden’ na overlast, we hebben gemeenschapswachten, buurtinformatienetwerken, jeugdopbouwwerk om jongeren uit de criminaliteit te houden, een burenbemiddelingsdienst met vrijwilligers om ergernissen weg te werken...”

D’haeseleer: “Een goed initiatief trouwens.”

De Jonge: “Het onveiligheidsgevoel is hier gedaald. Van 16 procent in 2020 naar 9 procent vorig jaar. Maar bij elk incident vindt meneer D’haeseleer het nodig om dat via sociale media onder de aandacht te brengen. Zo maak je de mensen bang.”

D’haeseleer: “En als jij zegt dat er de voorbije twee jaar maar één grote vechtpartij was op het Stationsplein, dan vertel je onwaarheden. Ga daar eens met de mensen praten, je hebt nu toch meer tijd. Al moet ik het toegeven: van heel het stadsbestuur was er één iemand die nog contact had met de bevolking, en dat was Tania. Al de rest zat hier zijn broek te verslijten.” (Lees verder onder de foto)

Dat is zowaar een compliment.

De Jonge: “Ik wil dat wel nuanceren.”

D’haeseleer:(Geërgerd) “Verdedig die anderen nu toch niet.”

De Jonge: “Wij hebben geprobeerd om de dienstverlening te objectiveren, om te voorkomen dat mensen naar politici zouden lopen met hun klachten. Iedere burger kan officieel een aanvraag indienen om een probleem opgelost te krijgen.”

D’haeseleer: “Objectiveren, Tania, breek mij de mond niet open.”

De Jonge: “Ik geef toe dat het niet helemaal gelukt is. Er waren zoveel meldingen dat het personeel niet kon volgen.”

D’haeseleer: “Mijn buur meldde via dat systeem dat er plots een put was ontstaan in zijn straat. Die put werd elke week dieper, tot het echt gevaarlijk werd. Na anderhalve maand heb ik zelf gebeld. Het resultaat? Ze zijn drie hekken rond die put komen plaatsen. Dan denk ik: vul die put. We hebben nood aan een soort brandweer om dat soort klachten snel op te lossen. Ik ga dat invoeren.”

LEES OOK. Dominique Willaert over Ninove na overwinning van ‘Forza’ : “Ploegbazen delen hun mensen op in witte en gekleurde ploegen. Moeten dan niet alle alarmen afgaan?”

De Jonge: “Ik wilde net dat er structureel werd gewerkt. Als er een put was, dan wilde ik dat de technische ploeg de hele straat zou bekijken om te zien of er nog putten waren.”

D’haeseleer:(verheft zijn stem) “Maar begin dan toch eerst met die put. Allez, komaan Tania. Mij verbaast het niet dat je de verkiezingen verloren hebt.”

De Jonge: “Ik heb mij daar ook dikwijls kwaad over gemaakt. Sluikstorten bijvoorbeeld, ik erger mij daar mateloos aan. Als ik zo’n zakje zag liggen, dan stuurde ik dat door naar de betrokken dienst. Ik merkte dan dat ze dat specifieke zakje inderdaad gingen oprapen. Maar het zakje tien meter verder lieten ze gewoon liggen.”

D’haeseleer: “Wie roept die mannen dan op het appel? Niemand!”

De Jonge: “Maar jawel, Guy, ik gaf dat dan door aan de leidinggevende. Ik heb daar veel discussies over gevoerd. Je zal wel leren dat het allemaal niet zo simpel is.”

D’haeseleer: “Er moet een cultuurverandering komen. Zodat ze die zakskes spontaan oppakken, zonder dat Tania De Jonge of Guy D’haeseleer er moeten voor bellen. De mentaliteit moet beter. De aansturing moet beter. Veel mensen die voor de stad komen werken, zien dat als een uitboljob, goed voor het pensioen. We moeten beter selecteren, met andere examens. Wie kuisvrouw wil worden bij de stad Ninove, moet het niet goed kunnen uitleggen, ze moet goed kunnen poetsen.” (Lees verder onder de foto)

Maar ze moet wel Nederlands spreken.

D’haeseleer: “Absoluut, wie geen Nederlands spreekt, komt er niet in. Dat is een gouden regel.”

LEES OOK. Na ontgoocheling in 2018 liet Guy D’haeseleer niets meer aan het toeval over: van Trumpiaanse trucjes tot een eigen café

Tot slot, hoe goed kennen jullie elkaar nu eigenlijk, en hoelang?

De Jonge: “Ik ben met zijn buurjongen getrouwd en ik ben in mijn jeugd uitgeweest met de broer van Guy. Met Guy zelf nooit.”

D’haeseleer: “Maar we zijn samen opgegroeid. We schelen maar één dag.”

Jullie zijn nooit een koppel geweest?

De Jonge: “Maar neen…. ja. Goh.”

D’haeseleer: “We waren maar twaalf jaar.”

De Jonge: “Ik mocht de straat niet oversteken. Hij wel. En dus kwam hij bij ons spelen.”

D’haeseleer: “Ik kwam bij haar spelen, laat ons het daar op houden.”

LEES OOK. Als kind was er sprake van “kalverliefde”, later verzuurde dat compleet: hoe vrienden Guy D’haeseleer en Tania De Jonge politieke vijanden werden

Посилання:https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20241206_96624612
google translate:  переклад
Дата публікації:07.12.2024 4:00:00
Автор:
Url коментарів:
Джерело:
Категорії (оригінал):
Додано:07.12.2024 5:00:39




Статистика
За країною
За мовою
За рубрикою
Про проект
Цілі проекту
Приєднатися
Як користуватися сайтом
F.A.Q.

Спільнобачення.ІноЗМІ (ex-InoZMI.Ruthenorum.info) розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації, тож використання матеріалів, розміщених на сайті - вільне за умов збереження авторства та наявності повного гіперпосилання на Рутенорум (для перекладів, статистики, тощо).
При використанні матеріалів іноземних ЗМІ діють правила, встановлювані кожним ЗМІ конкретно. Рутенорум не несе відповідальності за незаконне використання його користувачами джерел, згадуваних у матеріалах ресурсу.
Сайт є громадським ресурсом, призначеним для користування народом України, тож будь-які претензії згадуваних на сайті джерел щодо незаконності використання їхніх матеріалів відхиляються на підставі права будь-якого народу знати, у якому світлі його та країну подають у світових ЗМІ аби належним чином реагувати на подання неправдивої чи перекрученої інформації.
Ruthenorum/Спільнобачення Copyleft 2011 - 2014