Maandag start het jaarlijkse en twee weken durende Steadfast Noon. Met dat manoeuvre oefent de NAVO haar nucleaire capaciteit. Kleine-Brogel is daarbij gastbasis, in mindere mate bijgestaan door Volkel in Nederland.
Steadfast Noon is sinds al een decennium de codenaam waarbij de NAVO haar nucleaire capaciteit oefent. Daarbij benadrukt de NAVO dat het manoeuvre geen antwoord is op Poetins recente verklaring nucleair te antwoorden mochten de VS conventionele langeafstandsraketten leveren aan Oekraïne. “In een onzekere wereld is het vitaal dat we onze verdediging testen en versterken zodat onze tegenstanders weten dat de NAVO klaar is om te antwoorden op elke bedreiging”, zegt Mark Rutte, de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Hij maakte donderdag bekend dat de oefening maandag zal starten en dat Kleine-Brogel daarbij als gastbasis zal dienen.
Oefening zonder kernbommen
Aan Steadfast Noon 2024 doen een zestigtal vliegtuigen mee van dertien NAVO-landen. Zo’n 2.000 militairen nemen deel. Daarbij zullen ze missies met Amerikaanse kernkoppen simuleren. Al wordt er niet gevlogen met kernbommen. Wel worden, zeker in Kleine-Brogel, de uitgebreide veiligheidsprocedures geoefend om die wapens correct te bevestigen aan de vliegtuigen. Dat gebeurt met dummy’s. Die dummy’s gaan er weer af voor het opstijgen.
Aan Belgische zijde doen acht F-16’s mee. Hoofdbasis zal Kleine-Brogel zijn. Zeker niet alle landen zullen hun toestellen doen landen in Kleine-Brogel, maar laten tanken in de lucht. Wel zullen Italiaanse Tornado’s gebruikmaken van Kleine-Brogel. Het oefenveld is het luchtruim ten oosten van het VK boven de Noordzee. Dat luchtruim is deels Brits, Duits, Nederlands en Deens.
Complex
Steadfast Noon is een complexe oefening waarbij onder meer ook conventionele gevechtsvliegtuigen, maar ook luchttankers, radarvliegtuigen als de AWACS zullen deelnemen, alsook B-52 Stratofortresses, een Amerikaanse langeafstandsbommenwerper. Daarbij moeten de conventionele vliegtuigen volgens een vooraf uitgeschreven scenario de nucleaire strikers in staat stellen hun doel te bereiken door ‘vijandige’ radars, luchtafweer en dito gevechtsvliegtuigen uit te schakelen. Daarom doen naast de nucleaire naties, waaronder België, ook niet-nucleaire NAVO-lidstaten mee aan het manoeuvre.
|