Om te vermijden dat duizenden soorten uitsterven, hebben wetenschappers een plan bedacht waarvoor een kluis naar de maan moet worden gestuurd.
Door de klimaatverandering zijn heel wat soorten niet meer in staat om hun natuurlijke habitat te beschermen, zegt een team van internationale experts in het tijdschrift BioScience. En dus komen ze met een wel erg radicale oplossing. Ze willen namelijk cellen en DNA van duizenden soorten bewaren op de maan. Het doel? Nieuwe individuen van soorten kunnen creëren voor het geval deze zouden uitsterven of zelfs het klonen van soorten.
LEES OOK. Heeft NASA bewijs van (oud) leven gevonden op Mars?
Het idee om biologische monsters te beschermen tegen rampen door ze in een kluis op te sluiten is niet nieuw. Zo bestaat er al de zaadkluis van Svalbard op een afgelegen Noors eiland. De zaden zitten daar bevroren om ervoor te zorgen dat belangrijke voedselgewassen opnieuw kunnen worden geteeld als ze door ziekte of droogte worden weggevaagd. Maar recente overstromingen als gevolg van warme temperaturen hebben echter bewezen dat zelfs de Noorse eilandengroep Spitsbergen niet veilig is voor de gevolgen van klimaatverandering.
“Als daar geen mensen waren geweest, hadden overstromingen de biorepository (faciliteit die monsters van biologisch materiaal verzamelt, nvdr.) beschadigd,” aldus de hoofdauteur van het voorstel, dokter Mary Hagedorn van het Smithsonian’s National Zoo and Conservation Biology Institute, aan The Guardian. Oorlog vormt ook een bedreiging voor verzamelingen op aarde, merkte Hagedorn op, verwijzend naar de vernietiging van de Oekraïense zaadbank in 2022. Een verzameling op de maan, lijkt haar dan ook niet onrealistisch. (Lees meer onder de foto)
-196 graden Celsius
De voorgestelde maanbiorepository, zoals beschreven in het tijdschrift BioScience, zou buiten het bereik liggen van klimaatsveranderingen, geopolitieke gebeurtenissen of andere rampen op aarde. De van nature koude omgeving van de maan betekent dat de monsters het hele jaar door bevroren zouden blijven zonder dat daar menselijke tussenkomst of een energiebron voor nodig is. Door gebruik te maken van diepe kraters in de buurt van de poolgebieden die nooit aan zonlicht worden blootgesteld, is de maan een van de weinige plaatsen die de ultralage temperatuur van -196 Celsius kan bieden die nodig is om de monsters te bewaren op een manier die geschikt is voor toekomstig klonen.
LEES OOK. Hoe kijkt expert naar pas ontdekte grot op de maan die uitvalsbasis voor de mens kan zijn? “Als ze dáár grotten hadden gevonden, was het een pak interessanter”
Naast de soorten die met uitsterven worden bedreigd, zou de voorgestelde opslagplaats prioriteit geven aan soorten met belangrijke functies in hun omgeving en de voedselketen. Door de zorgvuldige selectie zouden deze soorten gebruikt kunnen worden om een uitgestorven populatie op aarde te herstellen of zelfs om een andere planeet te terraformeren, het proces waarbij de atmosfeer en het klimaat van een planeet veranderd worden zodat het voor mensen bewoonbaar wordt.
Hagedorn gelooft dat het voorstel werkelijkheid zal worden, maar misschien niet meteen: “We weten hoe we dit moeten doen en kunnen dit doen en we zullen dit doen, maar het kan tientallen jaren duren voordat we dit uiteindelijk kunnen realiseren.”
|