СПІЛЬНО БАЧЕННЯ  ::  ІНОЗМІ
Переклади, аналітика, моніторинг - Україна (і не лише) очима іноземних ЗМІ
         Головна        
        Політика        
      Human rights      
  Міжнародні відносини  
        Культура        
          Спорт         
        Більше...       

Знайдено на сайті:Het Nieuwsblad
Мова:19 (Dutch / Nederlands)
Заголовок:

50 weetjes 50 dagen voor het EK: poen voor Panini en Zlatan op zoek naar wraak

Резюме:

Vandaag zijn we vijftig dagen voor de start van EURO 2020 (11 juni). Dat schreeuwt om vijftig weetjes over het toernooi, zeker omdat we er door corona al een jaar op wachten. Uitkijken wordt het onder meer naar de VAR, Cristiano Ronaldo en het feestje bij de Rode Duivels – voor de dertigste verjaardag van Kevin De Bruyne, (nog) niet voor de gewonnen finale.

1. In twaalf verschillende landen

EURO 2020 vindt uitzonderlijk in 12 verschillende landen plaats. De speelsteden zijn Amsterdam, Baku, Boekarest, Boedapest, Kopenhagen, Dublin, Glasgow, Londen, München, Rome en Sint-Petersburg. Sevilla vervangt wellicht Bilbao, dat net afviel.

2. Bedacht door afgezette UEFA-voorzitter

Het is een jubileumeditie om de 60ste verjaardag van het EK in de bloemetjes te zetten. Het plan werd bedacht door de intussen in ongenade gevallen ex-UEFA-voorzitter Michel Platini. Een jubileum is het wel niet helemaal, want de eerste editie ging al in 1958 van start. In 1960 vonden enkel de halve finales en de finale plaats, gewonnen door de Sovjet-Unie.

3. Officieel de Henri Delaunay-cup

De officiële naam van het EK is de Henri Delaunay-cup. Deze Franse voetbalbestuurder kwam in 1927 al met het idee van het EK, maar uit schrik dat het toernooi de aandacht zou afleiden van het WK, was het nog 31 jaar wachten op de uitvoering ervan. Toen hij in 1955 overleed, zette zijn zoon Pierre als secretaris-generaal van de UEFA het idee verder.

4. Eerste keer dat gastland niet meedoet

Ierland, Roemenië en Azerbeidzjan leveren met Dublin, Boekarest en Baku speelsteden, maar slaagden er zelf niet in zich te kwalificeren voor het EK. In het verleden was het gastland altijd automatisch gekwalificeerd.

5. Niet in Brussel

Aanvankelijk stond de openingsmatch van het EK gepland in Brussel, maar doordat het Eurostadion, maar niet van de grond kwam, werd België geschrapt als gastland. De Rode Duivels gaan wel vaak in België vertoeven, want hun basiskamp is Tubize.

6. Derde keer al beginnen in Italië

Het is de derde keer in de geschiedenis dat Italië de openingsmatch krijgt na 1968 en 1980. In 1968 werd door een toss beslist wie de partij tussen de Italianen en de Sovjet-Unie zou winnen. Penalty’s na verlengingen bestond nog niet.

7. Zesde keer voor de Belgen

De Rode Duivels deden eerder al mee aan het EK in 1972 (halve finale), 1980 (tweede plaats), 1984 (groepsfase), 2000 (groepsfase in eigen land) en 2016 (kwartfinales). Straks volstaat dus enkel de eindzege om ons record – een verloren finale – scherper te stellen.

8. Twee steden zijn nog vraagteken

De UEFA vroeg aan zijn gaststeden om 25 procent van de fans binnen te laten in het stadion. München en Bilbao hebben zich daar nog niet mee akkoord verklaard. Vrijdag beslist de UEFA hoe het dat oplost.

9. Rode Duivels voor 30.000 fans

Wel duidelijk is dat Kopenhagen en Sint-Petersburg, de twee steden waar de Rode Duivels zullen spelen, fans zullen toelaten. In Kopenhagen zullen minimum 11.000 tot 12.000 fans welkom zijn, in Sint-Petersburg zelfs 30.000.

10. Aparte aankomsttijden en mondmaskers

Voor fans in de stadions is al zeker dat ze hun mondmaskers te allen tijde zullen moeten ophouden en op hun ticket een uniek tijdsslot zullen vinden waarop ze moeten arriveren om grote massa’s wachtenden te vermijden.

11. Visum nodig voor Rusland en Azerbeidzjan

In principe kan je als voetbalfan naar de EK-wedstrijden gaan kijken, maar als je Rusland of Azerbeidjan binnen wil, heb je een speciaal EURO 2020-visum nodig. Daarnaast moet je uiteraard rekening houden met de reisrestricties van elk land om de verspreiding van het virus te voorkomen.

12. 30 tot 945 euro voor een ticket

Vanaf vandaag hebben fans opnieuw de kans tickets te koop aan te bieden. Prijzen gaan van 30 euro tot 945 euro. Wie de finale wil bijwonen, tast diep in zijn buidel. Het goedkoopste ticket kost 674 euro.

13. UEFA moet nog tickets annuleren

Slecht nieuws voor de voetbalfans, want er zijn meer tickets verkocht door de UEFA dan dat er nog toeschouwers toegelaten zijn. Daardoor zullen er nog tickets geannuleerd moeten worden. Hoe dat precies zal gebeuren, is nog niet duidelijk.

14. Twee debutanten

Noord-Macedonië (met oude rot en ex-Champions League-winnaar Goran Pandev) en Finland (met cultspits Teemu Pukki) zijn er voor het eerst bij op een EK. Noord-Macedonië is qua aantal inwoners (2 miljoen) het kleinste land op dit EK. IJsland (300.000 inwoners) was in 2016 natuurlijk nog straffer.

15. Moeilijkste groep ooit

Frankrijk, Portugal en Duitsland in één groep. Dat is letterlijk de moeilijkste groep ooit, want het gaat hier om de drie landen die de meest recente landentoernooien wonnen: de wereldkampioen, de Europees kampioen en de wereldkampioen van 2014.

16. In 2021, maar nog steeds ‘EURO 2020’

De officiële naam werd ondanks het jaar uitstel door corona ongewijzigd, opdat de merchandising niet aangepast moest worden.

17. Mascotte uit het straatvoetbal

De mascotte heet ‘Skillzy’ en is zoals vaker een gewone kerel, dit keer een freestylevoetballer. De laatste keer dat de mascotte een dier was, was op EURO 2000 in België en Nederland. Benelucky was een leeuwtje.

18. Eerste EK met VAR

Het WK 2018 was het eerste grote landentoernooi dat met een videoref werkte. Bij het vorige EK in 2016 stond de VAR nog in zijn kinderschoenen.

19. Beslissing op Wembley

De twee halve finales en de finale zullen allemaal afgewerkt worden op Wembley, het thuisstadion van de Engelse nationale ploeg. Dat is voor het eerst sinds 1996, toen Engeland de enige organisator was.

20. Beter geen groepswinnaar

Sinds 1988 was de eindwinnaar van het EK slechts drie van de acht keer ook groepswinnaar in de poulefase. Latere winnaar Portugal eindigde in 2016 zelfs derde in zijn groep.

21. Kan Löw nog snel zegevieren?

Joachim Löw is met vijftien jaar dienst de langst zittende van alle bondscoaches, maar stapt na het EK op. Tot nu toe haalde hij met Duitsland op elk EK minstens de halve finales, maar de eindzege pakken lukte nog nooit.

22. Volgend record voor Cristiano

Nu al heeft Cristiano Ronaldo de records voor meeste matchen op een EK (21) en meeste EK’s met een goal (4) in handen, maar de kans is groot dat hij op EURO 2020 een volgende record breekt. Hij heeft nog één goal nodig om de EK-topschutter aller tijden te worden. Hij zit nu samen met Michel Platini aan negen stuks.

23. Tot 34 miljoen op te halen

Er valt aardig wat prijzengeld te verdelen. De winnaar kan maximaal 34 miljoen euro incasseren. Nu al zijn alle landen op EURO 2020 zeker van 9,25 miljoen kwalificatiepremie.

24. Gedateerde slogan

De slogan van het EK is ‘Live it. For Real’ – om de fans aan te moedigen om de wedstrijden live te komen bekijken. Die werd natuurlijk bedacht voor er sprake was van het coronavirus.

25. Adidas-bal

Adidas levert de officiële bal voor het EK, die luistert naar de naam ‘Uniforia’. Adidas-gezicht Michy Batshuayi mocht de bal al eens testen. Dit keer trapte hij gelukkig niet via de paal tegen zijn aangezicht.

26. Engeland topfavoriet

Volgens de bookmakers is Engeland topfavoriet om EURO 2020 te winnen, op de voet gevolgd door Frankrijk en België. Een grote EK-geschiedenis hebben de Three Lions nochtans niet, ze haalden nog nooit de finale. Harry Kane is dan weer favoriet om topschutter te worden.

27. Rood bier

Om onze Rode Duivels op het EK te steunen, heeft biermerk Jupiler rood bier gelanceerd: ‘Jupiler Red’. Laat u zeker niet beetnemen door iemand die u een Kriek voorschotelt.

28. Volgt Griezmann zichzelf op?

Wie kroont zich tot beste speler van het toernooi? Antoine Griezmann werd in 2016 ondanks de verloren finale verkozen, de Franse spits scoorde immers zes keer. Met vijftien goals tot dusver beleeft hij bij Barcelona alweer niet zijn productiefste seizoen, maar voor Les Bleus kan hij altijd wat meer, misschien volgt hij zichzelf op?

29. België moet met 6-0 winnen

We zien de Rode Duivels sowieso graag veel scoren, maar waarom niet eens met 6-0 winnen? Dan zouden ze een negatief EK-record van de tabellen vegen. De 5-0-nederlaag tegen Frankrijk in 1984 is nog altijd de zwaarste ooit op een EK. Het deelt dat record wel met Joegoslavië en Bulgarije.

30. De Bruyne wordt 30

Feest bij de Duivels sowieso, want op 28 juni wordt Kevin De Bruyne 30. Als alles goed gaat en de Belgen groepswinnaar worden, verjaart hij daags na de 1/8ste finale en heeft hij enkele dagen om te bekomen, want dan is de kwartfinale op 2 juli.

31. Bellingham de jongste

We zien niet veel jonkies in staat om records te breken, of toch. Als Engeland toch all the way gaat, kan de 17-jarige Jude Bellingham van Dortmund misschien wel drie records breken. Hij kan sowieso de jongste speler op een EK worden (nu Jetro Willems), de jongste speler in een finale (nu Renato Sanches) en de jongste doelpuntenmaker (nu Johan Vonlanthen).

32. Houdt Anastasi nog stand?

De jongste doelpuntenmaker in een finale is nog altijd Pietro Anastasi, in 1968 met Italië. Straf, want hij was toch ‘al’ 20 jaar en 64 dagen. Geen enkele tiener die hem nadien heeft kunnen aftroeven. Een leuke uitdaging ook voor onze 18-jarige Jérémy Doku, toch?

33. Geen Belg met een fluitje

De lijst met scheidsrechters moet nog worden bekendgemaakt. De usual suspects zoals Felix Brych, Bjorn Kuipers en Clément Turpin gaan er uiteraard weer bij zijn, maar zoek niet naar een Belg. Lawrence Visser is de best ‘gerangschikte’ maar zit in groep 1 en niet in de elitegroep, waardoor hij geen kans maakt.

34. Gouden zaken voor Panini

Sinds 1980 was er voor elk EK een Panini-stickerboek en dat is dit keer niet anders. Het album is al van vorig jaar beschikbaar en Panini doet alleszins weer gouden zaken. Voor de tweede keer doen er nu al 24 landen mee. Hoe meer ploegen, hoe meer spelers, hoe meer stickers, hoe meer geld in het laatje.

35. Geen Oblak noch Haaland

Zoek niet naar Panini-stickers van Jan Oblak of Erling Haaland. De Sloveense topkeeper en Noorse topspits, allebei potentiële smaakmakers, zijn er in juni/juli niet van de partij. Met Dusan Tadic, Aleksandar Mitrovic en Sergej Milinkovic-Savic lopen we ook enkele interessante Serviërs mis.

36. ‘Gelukkig’ is Zlatan terug

Zlatan Ibrahimovic (39) baalde toen hij op het vorige EK met Zweden werd uitgeschakeld door de Belgen. Hij stopte met de nationale ploeg na die nederlaag in de poules, maar kijk: hij maakte net toch zijn comeback. Heeft hij nog een eitje te pellen met de Duivels?

37. Tour, Wimbledon en EK tegelijk

Op 11 juli vindt na 31 dagen de finale van het EK plaats, om 21 uur ‘s avonds. De echte sportliefhebber zal moeite hebben om nog naar zijn scherm te kijken, want eerder op de dag is er ook de finale van Wimbledon en een belangrijke bergrit in de Tour de France.

38. Veel bekende gezichten

Roman Yaremchuk (Gent/Oekraïne), Patrik Hrosovsky (Genk/Slovakije), Jack Hendry (Oostende/Schotland),… Traditioneel gaan we weer enkele bekende gezichten uit de Jupiler Pro League terugzien, als ze gespaard blijven van blessures.

39. Oudste stadion in Schotland

Schotland is er voor het eerst sinds 1996 nog eens bij en dat is goed getimed, aangezien Glasgow een speelstad is. Hampden Park is overigens het oudste EK-stadion. Het werd in 1999 gerenoveerd, maar staat er al sinds 1903. Ter vergelijking: de Puskas Arena in Boedapest staat er nog maar twee jaar.

40. Denemarken is het kleintje

Van de twaalf stadions hebben er elf een capaciteit van meer dan 50.000 toeschouwers. Denemarken is wat dat betreft het kleine broertje, want in het Parken Stadion in Kopenhagen, waar de Duivels op 17 juni spelen, kan maar 38.000 man.

41. Déjà-vu voor Turkije en Italië

De openingsmatch tussen Italië en Turkije op 11 juni kan beide landen met een déjà-vu opzadelen. Ze speelden ook op EURO 2000 op 11 juni tegen elkaar. De openingsmatch was het niet. Die ging toen tussen België en Zweden, vraag maar aan Filip De Wilde.

42. Weer niks voor Israël

Israël en het EK: het is geen succesverhaal. Het land slaagde er opnieuw niet in om zich voor het eerst te kwalificeren, het sneuvelde in de play-offs. Ook twee pogingen om dit EK mee te organiseren – in 2014 en eerder dit jaar – liepen spaak. Dan maar weer alles op het Eurovisiesongfestival.

43. Speeltijd voor iedereen

Goed nieuws voor alle spelers die deelnemen: ook op het EK mag elke coach vijf wissels doorvoeren per match, en nog een zesde in de verlengingen. Of elke coach ook meer dan 23 spelers mag meenemen, zoals Roberto Martinez wil, is nog afwachten.

44. De Boer best niet op het veld

Nederland is er na twee gemiste toernooien weer bij, met Frank de Boer als coach. Best dat hij niet op het veld staat, want als er dan penalty’s van komen… De voormalige verdediger miste in de halve finale in 2000 twee elfmeters tegen Italië. Bye bye Oranje toen.

45. Nog twee oudjes bij Oranje

Onze noorderburen kunnen in tegenstelling tot België niet meer rekenen op hun Gouden Generatie – met Sneijder, Van Persie, Robben en Van der Vaart. De enigen die nog overschieten, zijn doelman Maarten Stekelenburg (38) en aanvaller Ryan Babel (34).

46. Geen familieruzie meer

Een primeur op het vorige EK: broers Taulant Xhaka (Albanië) en Granit Xhaka (Zwitserland) namen het tégen elkaar op. Een broederpaar gaan we hopelijk opnieuw zien, met Eden en Thorgan Hazard, maar die spelen gelukkig in dezelfde ploeg.

47. Lukaku topschutter?

Romelu Lukaku wil het EK winnen, maar wees maar zeker dat hij ook de eerste Belgische EK-topschutter wil worden. In 2016 bleef hij steken op twee goals, maar met zijn huidige vorm is er veel meer mogelijk.

48. Mbappé sowieso meest waardevol

De meest waardevolle spelers op het EK, volgens het gezaghebbende Transfermarkt? Kylian Mbappé (160 miljoen), Kane (120), Raheem Sterling (100), De Bruyne (100) en Bruno Fernandes (90).

49. Een ‘vreemde’ aan het roer

Vier deelnemende landen hebben een bondscoach die uit een ander land komt. Polen heeft de Portugees Paulo Sousa, Hongarije de Italiaan Marco Rossi, Oostenrijk de Duitser Franco Foda en België, dat wist u natuurlijk al.

50. Tien EK-winnaars tot dusver

Duitsland, Spanje, Frankrijk, Sovjet-Unie, Italië, Portugal, Nederland, Tsjecho-Slowakije, Griekenland en Denemarken: die tien landen konden het EK al winnen. België kan dus de elfde winnaar in de geschiedenis worden.

Посилання:https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20210421_97786008
google translate:  переклад
Дата публікації:22.04.2021 7:00:00
Автор:
Url коментарів:
Джерело:
Категорії (оригінал):
Додано:22.04.2021 8:02:34




Статистика
За країною
За мовою
За рубрикою
Про проект
Цілі проекту
Приєднатися
Як користуватися сайтом
F.A.Q.

Спільнобачення.ІноЗМІ (ex-InoZMI.Ruthenorum.info) розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації, тож використання матеріалів, розміщених на сайті - вільне за умов збереження авторства та наявності повного гіперпосилання на Рутенорум (для перекладів, статистики, тощо).
При використанні матеріалів іноземних ЗМІ діють правила, встановлювані кожним ЗМІ конкретно. Рутенорум не несе відповідальності за незаконне використання його користувачами джерел, згадуваних у матеріалах ресурсу.
Сайт є громадським ресурсом, призначеним для користування народом України, тож будь-які претензії згадуваних на сайті джерел щодо незаконності використання їхніх матеріалів відхиляються на підставі права будь-якого народу знати, у якому світлі його та країну подають у світових ЗМІ аби належним чином реагувати на подання неправдивої чи перекрученої інформації.
Ruthenorum/Спільнобачення Copyleft 2011 - 2014